Ahmad al-Faqi al-Mahdi a recunoscut că a distrus 14 dintre cele 16 mausolee ale oraşului Timbuktu, precum şi o moschee care datează din anul 1400, în timpul raidurilor islamiştilor radicali, care au avut loc în 2012. Ahmad a declarat pentru tribunalul din Ţările de Jos că regretă „stricăciunile cauzate de acţiunile sale”, scrie Mediafax.
În martie, Ahmad a fost acuzat de „crime de război pentru direcţionarea intenţionată a atacurilor asupra monumentelor istorice şi clădirilor dedicate religiei”, potrivit instanţei.
„Atacurile deliberate împotriva proprietăţilor culturale au devenit actuale arme de război”, a declarat procuroarea CPI Fatou Bensouda.
Timbuktu a fost declarat în anii 80 patrimoniu mondial UNESCO.
Distrugerea patrimoniului cultural poate fi urmărită penal ca o crimă de război, potrivit Statutului de la Roma al Curţii Penale Internationale, din 1998.
Executarea recentă a instanţei ar putea crea un precedent pentru alte cazuri similare, precum distrugerea oraşului antic Palmyra, anul trecut, de către Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL).
Acest caz marchează şi prima oară când un acuzat al CPI a pledat vinovat. Procesul, care se poate finaliza într-o săptămână pentru că Ahmad a pledat vinovat, ar trebui să conducă la unul dintre puţinele câştiguri ale procurorilor CPI.
Din peste 30 de puneri sub acuzare de către CPI, numai 3 acuzaţi au fost condamnaţi – Thomas Lubanga Dyilo, Germain Katanga şi, cel mai recent, Jean-Pierre Bemba Gombo, foşti politicieni şi lideri ai rebelilor din Republica Democrată Congo.
CPI a postat fotografii şi un filmuleţ în mediul online, în care Mahdi îşi recunoaşte vina. Acesta se confruntă cu până la 30 de ani de închisoare.
Sursa: Mediafax